Bílkoviny a maso

Bílkovina je struktura, připomínající dům. Stejně jako on je zbudována z různého stavebního materiálu. Bílkovinné struktury jsou vytvořeny ze stavebního materiálu – aminokyselin…..

Trávení je nezbytné, neboť tělo může zužitkovat pouze jednoduché aminokyseliny – což jsou ty, které se hojně vyskytují v zelenině a ořechách.  Játra mohou vytvářet vlastní aminokyseliny a syntetizovat ještě menší sloučeniny obsahující dusík. Bílkoviny obsažené v mase musí být nejprve rozloženy (hydrolyzovány) na jednoduché aminokyseliny, aby je tělo mohlo využít, a k tomu je třeba rozsáhlý trávicí proces. Ovoce, zeleninu a ořechy štěpí tělo mnohem jednodušeji, protože jsou to základní aminokyselinové struktury. Bylo dokázáno, že zelenina dodává tělu mnohem více využitelného dusíku než maso.

 

V kyselém prostředí se živiny chovají jinak než v zásaditém. V zásaditém prostředí se stávají volnými činiteli růstu, udržování a regenerace, zatímco v kyselém mají sklon slučovat se s minerály, kovy a tuky, což v těle vytváří další toxicitu. Tím dojde ke ztrátě využitelných aminokyselin a tělu začne chybět stavební materiál. Můžeme konzumovat bílkoviny, jaké chceme, ale tělo se pořádně nezregeneruje, když nemůže aminokyseliny správně zužitkovat.

Mohutné svaly, vytvořené vysokoproteinovou stravou, v průběhu detoxikace zmizí, neboť byly napumpovány aminokyselinami, jež nejsou pro normální tělesné funkce potřeba. Při štěpení bílkovin vzniká kyselina sírová a fosforečná, obě jsou silně toxické a poškozují tkáně.

Bílkoviny spotřebovávají naše elektrolyty, aby přeměnily tyto kyseliny na soli (ionizace), a tím zneutralizovaly jejich škodlivé účinky. Sacharidy a tuky vytvářejí kyselinu mléčnou a octovou, které je rovněž třeba přeměnit na soli, ale ty nejsou škodlivé. Ionizační a alkalizační proces je nezbytný, chceme-li ochránit naše ledviny, játra a ostatní tkáně. Ti, kteří jen odčerpávají své elektrolyty a nedoplňují je, upadají do těžké acidózy. Rakovina a jiná onemocnění vyvolaná těžkou acidózou spotřebovávají sodík a další elektrolyty velice rychlým tempem. I z tohoto důvodu bychom měli konzumovat co nejvíce syrového zásaditého ovoce a zeleniny.

 

Cizí bílkoviny z masa, mléčných výrobků, obilí, vajíček apod. dráždí sliznice. Což může způsobovat nadměrné hromadění hlenu ve tkáních a dutinách. V posledních fázích trávení bílkovin nevytváří kyselina močová, která je hrubá a dráždivá, což způsobuje záněty a poškození tkání. Její usazeniny mohou v kloubech a svalové tkání vyvolat artritidu či způsobit dnu. Čím více bílkovin z masa, tím více bude zatěžován imunitní systém a tím více možných parazitů v těle. Hodně parazitů (včetně virů, bakterií, červů a motolic) se živí metabolickým odpadem masových bílkovin.

Konzumace masa vyvolává v našich tělech hnilobný zápach. Masité zbytky se usazují ve střevech a poškozují střevní sliznici i výstelku. Oproti tomu ovoce a zelenina žádný tělesný zápach nevytváří.

Bílkoviny jsou kyselinotvorné, takže způsobují záněty a rozpad tkání. Neznamená to, se jim úplně vyhýbat, jen je konzumovat „s mírou“ a upřednostňovat pouze určité druhy. Strava bohatá na ořechy, zeleninu a ovoce posiluje a regeneruje tělo, neboť mu dodává velké množství aminokyselin. Celý proces trávení bílkoviny z masa je tak rozsáhlý, že tělo připravuje o životně důležitou energii. Naproti tomu rostlinné bílkoviny jsou jednoduché aminokyselinové struktury, které tělo připravují o mnohem méně energie. Rostliny, které jsou plné elektromagnetické energie, tuto spotřebu energie vyrovnávají. Oproti tomu bílkoviny z masa jsou mnohem strukturovanější a elektricky mrtvé. To vyžaduje mnohem radikálnější trávicí proces, který tělo zbavuje nezbytné energie. Jelikož bílkoviny z masa jsou velmi kyselé, jejich přílišná konzumace způsobuje rakovinu tlustého střeva. Při nadměrné spotřebě bílkovin dochází k poškození jater, slinivky, ledvin a střev. 20 až 40gramů bílkovin denně úplně postačuje, ale většina lidí jich každý den zkonzumuje 150 až 200 gramů.

 

Říká se, že maso dodává tělu energii. Jelikož tato energie pochází většinou z adrenalinu, jedná se pouze o energii stimulující, nikoli dynamickou. Zvířata na jatkách, z nichž je vidět a cítit strach před porážkou stimuluje dřeň nadledvin k produkci adrenalinu. To je neurotransmiter přenášející energii nervovou soustavou do tělesných tkání. To způsobuje, že jedlíci bílkovin mají pocit, že srší energií. Avšak po letech konzumace masa plného adrenalinu nadledviny zeslábnou a zleniví v tvorbě neurotransmiterů. Krevní tlak začne klesat … a v příštích generacích se může dostavit roztroušená skleróza, Parkinsonova nemoc, Addisonovy choroby a jiné neurologické poruchy, zaviněné chronickým nedostatkem neurotransmiterů.

Ale i vysoký krevní tlak může být důsledkem oslabení nadledvin. Jsou-li nadledviny oslabené, přestane tělo produkovat příslušné steroidy (protizánětlivé látky), aby potlačilo zánět způsobený silně kyselinotvorným masem. Na jeho potlačení musí proto použít cholesterol. To je další problém, jelikož lipidy se v kyselém prostředí slepují a vytvářejí povlak ve tkáních a na povrchu.

Energie získaná konzumací masa může také pocházet z růstových hormonů, jimiž se krmí zvířata kvůli rychlejšímu růstu. Energie by měla být dynamická (buněčná), nevytvořená stimulancii. Dynamická se získává ze syrové stravy, která je alkalická, obsahuje správné elektrolyty, elektřinu, aminokyseliny, správné synergické sloučeniny a vitamíny, minerály, …

 

Je na čase přestat konzumovat toxické živočišné produkty, které dnes obsahují tolik toxických hormonů, antibiotik, chemikálií, že se staly časovanými bombami tikajícími v našich tělech.

Zkuste šest týdnů nejíst žádné živočišné výrobky a uvidíte ten rozdíl. Tělo může vytvářet (a také vytváří) aminokyseliny ze sacharidů a tuků. Tělo užívá látky obsažené v potravě, zejména ty, které jsou pro nás biologicky vhodné, k vlastní údržbě a regeneraci.

 

 

VYSOKOPROTEINOVÁ STRAVA je nebezpečná

Výzkumy provedené špičkovými vzdělávacími institucemi ukázaly, že když se bílkoviny z masa vstřebají střevními stěnami, jsou pro nás toxické. Způsobují acidózu, vyvolávají imunitní reakci a lákají do něj parazity.

Shrnutí, co způsobuje konzumace masa:

  • Proces rozkladu na aminokyseliny odebírá tělu energii.
  • Při trávení vzniká mnoho kyselin (močová, fosforečná, sírová), které působí dráždivě a zánětlivě.
  • Bílkoviny jsou dusíkaté sloučeniny s vysokým obsahem fosforu; při nadměrné konzumaci dochází k vyplavování vápníku a dalších elektrolytů z těla.
  • Bílkoviny jsou vysoce kyselinotvorné, tzn. snižují pH v těle (záněty, oslabení a odumírání tkání).
  • U lidí s oslabenými nadledvinami vysokoproteinová strava způsobuje, že játra produkují více cholesterolu, který se ukládá v těle, zejména v cévách, játrech a ledvinách. V játrech a žlučníku se začnou tvořit kameny.
  • Bílkoviny z masa se v těle rozkládají a zapáchají, tzn. ve střevech a tkáních vznikají ložiska toxinů, což je živná půda pro parazity.
  • Chov zvířat na maso a mléko nás zdevastoval ekonomicky, ekologicky i duchovně. Kvůli pastvinám likvidujeme naše lesy a zeleň, což kromě jiného omezuje pěstování ovoce a zeleniny, zvyšuje množství živočišných toxických vedlejších produktů, zabírá ornou půdu na pěstování obilí (jako krmivo pro dobytek).
  • Vysokoproteinová potrava je pro nás nevhodná, obsahuje nadměrné množství adrenalinu, což u konzumentů vyvolává agresi, hněv a choroby nadledvin. Bylo též prokázáno, že maso způsobuje rakovinu střev a existuje podezření, že způsobuje rakovinu jater a slinivky.
  • Společnosti konzumující maso se vyznačují mnohem kratší délkou života. Například eskymáci se v průměru dožívají asi padesáti let.
  • Maso není ničím více než mrtvými či odumírajícími buňkami, které živoří v tratolišti sražené zahnívající krve. Zároveň maso stimuluje, dráždí a zaněcuje pohlavní orgány, zejména prostatu, což vede k prostatitidě.
  • Zvířecí maso je plné růstových hormonů, antibiotik, adrenalinu, pesticidů, herbicidů, jaderného odpadu a dalších toxických chemikálii (všechny tyto látky jsou většinou karcinogenní). Rakovina u krav, vepřů a kuřat se dnes objevuje častěji než dříve a lidé jejich maso jedí. Někteří farmáři zašli tak daleko, že nemocné či umírající zvířata porazí a rozemelou a toto „mrtvé a nemocné“ maso potom smíchají s normálním zvířecím krmivem. To má za následek nemoc šílených krav, slintavku a kulhavku. Nevhodná potrava vyvolává i u zvířat acidózu, stejně jako u lidí.
  • Vysokoproteinová potrava snižuje v těle množství manganu, což má za následek křeče, oslabení neurotransmiterů (myastenie, dušnost, srdeční arytmie včetně fibrilace síní atd.), neuromuskulární choroby, Parkinsonovu nemoc a Lou Gehrigovu chorobu.
  • Maso je plné mrtvých krvinek, které obsahují spoustu železa. Je-li přijímáno v nadměrném množství, může se stát toxickým, což platí zejména o okysličeném železu (nepocházejícím z rostlin).
  • Toxické železo vyvolává v těle celou řadu reakcí:
  • Snížení hladiny chrómu (pomoc při transportu inzulinu do tkání)
  • Snížení hladiny zinku (k tvorbě inzulinu a energie)
  • Poškození jater, slinivky a ledvin
  • Snížení hladiny vápníku
  • Zvýšení hladiny sodíku (edémy)
  • Zvýšení hladiny dusíku a fosforu (acidóza)
  • Závratě a křeče (pokles manganu)
  • Konzumace masa zvyšuje krevní tlak v důsledku retence sodíku a tvorby lipidových usazenin.
  • Konzumace tmavého masa může vyvolat rakovinu střev.
  • Maso je jednou z hlavních příčin tvorby zubního kazu.

 

 

MÝTUS O KOMPLETNÍCH BÍLKOVINÁCH ???

Existuje mýtus (a často to slýchám), že naše strava musí obsahovat „všechny aminokyseliny“ či „kompletní bílkoviny“. Jeho stoupenci tvrdí, že když naše potrava nebude obsahovat všechny esenciální aminokyseliny v každém jídle, nedokážeme vytvořit „kompletní bílkovinu“ a naše tělo bude trpět nedostatkem bílkovin. Toto je jeden z hlavních argumentů pro konzumaci masa a mléčných výrobků, respektive sojových bobů, sojových výrobků a bílé mouky.

A teď zkusme přemýšlet:

Co žere divoký kůň, slon nebo kráva? Jsou to býložravci a jejich síla je nám dobře známa. Jejich potravu tvoří výhradně tráva a rostlinná hmota. Pokud by potřebovali, jak se tvrdí, „kompletní bílkovinu“, musí ji získat z rostlin.

Sedmdesát až osmdesát procent potravy medvědů grizzly představuje tráva. Medvědi moc masa nežerou. Pokud ano, tloustnou a žádné bílkovinné struktury nevytvářejí. Medvědi jsou všežravci.

Člověk je nejvyšší druh mezi frugivory, kteří nejsou uzpůsobeni ke konzumaci masa.

Ti, kdo konzumují vyváženou syrovou stravu tvořenou ovocem, zeleninou a ořechy, netrpí nikdy nedostatkem aminokyselin potřebných pro zdraví. Právě naopak. Rostlinné aminokyseliny obsahují mnohem více energie a tělo je může snadno rozložit a využít. K získání bílkovin z masa je zapotřební mnohem radikálnější proces, který nás připravuje o spoustu energie. Neméně důležité je, že živočišné bílkoviny v těle vyvolávají kyselou reakci, což jenom zvětšuje acidózu, zatímco zelenina způsobuje zásaditou reakci, a tak acidózu odbourává.

Naše tělo potřebuje živé potraviny, aby neonemocnělo. Látky, které nejsou obsaženy v čerstvém ekologickém ovoci, ořechách a zelenině, prostě nepotřebuje. A navíc je pojídání starých shnilých mrtvých tkání – odumřelých buněk ve sražené krvi – krajně nezdravé.

 

Příroda má a bude mít pro nás vždycky tajemství čekající na naše odhalení. Mysl je špatným sluhou. Mysl (racionalismus) věci ráda rozebírá, aby vyzvěděla, jak jsou "udělány". Duše vždycky ví, jak tomu je. Vymaňme se z pout racionalismu a radujme se z prostoty přírody, začněme jíst více syrovou živou potravu a budeme se radovat z vitality a pevného zdraví.