LNĚNÝ OLEJ a Dr. J. Budwig

Účinná pomoc při kardiovaskulárních chorobách, revmatických zánětech a dalších jiných nemocech včetně rakoviny!

Jeden z nejdůležitějších a dalekosáhlých medicínských objevů dvacátého století udělala v roce 1951 německá biochemička Dr. Johanna Budwig, patřící mezi přední evropské autority v oblasti tuků a výživy. Tato drobná vitální žena byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci „vyšších nezadatelných zájmů“ farmaceutického lobby nikdy nedostala.

 

Využívala svou metodu k úspěšné léčbě pacientů s mezními případy rakoviny a lidí postižených vážnými srdečními chorobami, artritidou a dalšími onemocněními, poté, když je konvenční lékařská věda označila za beznadějné případy. Použité metody přitom jsou tak jednoduché, že je může s dobrými výsledky použít kterákoliv žena v domácnosti, bez jakéhokoli odborného zaškolení. Ve skutečnosti se lidé s vážnými chorobami k úžasu konvenčních lékařů vyléčí sami. Nicméně, navzdory zdánlivé prostotě zmíněných objevů, Dr. Budwig odhalila nejen hluboké souvislosti přispívající k harmonické činnosti lidského těla, ale i úzký vztah člověka k samotnému kosmu.

 

Dr. Budwig pečlivě studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou souvztažnost mezi její kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl spočívající v tom, že zdraví lidé mají v krvi vyšší obsah tuků řady Omega – 3, než nemocní.

Omega – 3 patří mezi základní mastné kyseliny, EFA, nezbytné pro správnou činnost organizmu. Začala tedy hledat nejlepší způsob, jak získat tuky Omega – 3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organizmu. Nakonec po mnoha experimentech zjistila, že nejbohatším zdrojem tuků typu Omega – 3 jsou droboučká semínka lnu.

 

Avšak jako dostatečně neporušený, aby skutečně prospíval lidskému zdraví, se ukázal jen lněný olej chráněný před teplem a oxidací, vyvolanou kyslíkem a světlem. Nesprávně získávané a skladované oleje rychle zažluknou, a pak našemu zdraví naopak škodí. Po dalším výzkumu Dr. Budwig dospěla k šokujícímu závěru, že příčinou obrovské většiny současných chronických onemocnění je nesprávný způsob hromadného zpracovávání potravin a olejů a jejich mizerná výživná hodnota, stejně tak, jako celosvětové užívání nebezpečných pesticidů, které kontaminují potravu a eliminují elektrony, které jsou v ní obsaženy.

 

Na základě těchto pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega – 3 a tvarohu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k mísení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny.

 

To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční.  

Dr. Budwig často pracovala s na smrt nemocnými pacienty, z nichž některým, podle názoru konvenčních odborníků, zbývaly už jen hodiny života. Podávala jim směs oleje a proteinu a organické potraviny. Kúru provázelo cvičení, pobyt na čerstvém vzduchu. K vyléčení „beznadějných případů“ využívala i léčivou moc Slunce. Zlepšení se často dostavilo během několika dnů.

 

Citace z jedné z jejích knih: „Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik málo dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici už nemohli močit nebo produkovat stolici. Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlávat hlen. Prostě – všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které opět uvedly do chodu řadu životně důležitých funkcí, takže se nemocní bezprostředně poté začali cítit mnohem lépe. Je tedy nutné položit si otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů, k nimž se dostaneme později. V posledních dvou letech jsem se tomu hodně věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce. V tom jsou ty spojitosti!“

………………………………………………………………………………………………………………………

Léčby Dr. Budwig jsou výborně zdokumentované a skvěle obstály při zkouškách opozičním konvenčním lékařským establishmentem. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích. Také já jsem si velmi oblíbil její přístup, protože Dr. Budwig není jen brilantní vědec a výzkumník, ale také vysoce oduševnělý idealista, přistupující k věci i z filozofického a duchovního hlediska.

 

Mezi významné aspekty díla Dr. Budwig patří objev či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla k Slunci.

Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, které doslova přitahuje fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwig pro všeobecné vylepšení zdraví nejprve sám na sobě a byl jsem ohromen.

 

Za méně než tři dny, přesně jak říká, jsem pocítil neuvěřitelné zlepšení v mnohých oblastech, že by jeho popis na tomto místě byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým, a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, příliv energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc Slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak, než dosud. Mimo to jsem se po dalším týdnu či čtrnácti dnech cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se čistila a byl jsem schopen dělat svou práci mnohem lépe.

 

Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla více barvy a byla jakoby zářící. A to asi jen dva dny poté, kdy začala brát olejo-proteinovou kombinaci. MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy „The Cancer Solution“).

……………………………………………………………………………………………………….

LNĚNÝ OLEJ a TVAROH

Směs předepisovaná Dr. J. Budwig jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupence, ekzémech, trudovitosti, ...

Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka říká, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu!

 

 Origální recept na snídaňové müsli z tvarohu a lněného oleje:

 

2 lžíce linomelu

3 lžíce lněného oleje (bio, za studena lisovaný)

2 lžíce mléka (čerstvé nebo pasterované)

100 g tvarohu (bio, odtučněný, max. 1 % tuku)

1 čajová lžička medu

chuťová přísada (různé druhy čerstvého ovoce, vanilka, skořice, citronová šťáva)

 

Do malé misky dejte 2 lžíce linomelu, na něj syrové rozkrájené ovoce podle roční doby. Pak následujícím způsobem připravte tvarohovo-lněný krém: Do mixéru dejte lněný olej, mléko a med, mixujte a přidávejte po malých částech tvaroh. Mixujte tak dlouho, dokud není hmota homogenní, potom přidejte chuťovou přísadu. Ta se může denně obměňovat: např. vanilka, skořice nebo ovoce, jako je banán s citronem či pomerančovou šťávou nebo jahody, maliny či ostružiny.

(Linomel si každé ráno připravíme sami: v mlýnku na kávu našrotujeme na hrubo 6 kávových lžiček lněných semínek a smícháme s 1 lžičkou medu tak, aby vznikla hustá pasta. Množství odpovídá přibližně 2 pol. lžícím.)

 

 

 NOVĚ PŘIDÁNO 12/2016 - AKTUÁLNÍ INFORMACE OD Mgr. Heleny Cmurové

(viz text níže)

Dr. Johanna Budwig

               olejovo-bílkovinová strava – nejdůležitější pilíř prevence rakoviny

 

Dr. Johanna Budwig (1908–2003) byla aprobovaná lékárnice, s diplomy z chemie a z fyziky, vědkyně nominovaná sedmkrát na Nobelovu cenu. Byla vedoucí znalkyní pro léky a tuky ve Státním zdravotnickém úřadě, kde se schvalovaly nové léky. Studovala také medicínu.

V padesátých letech minulého století objevila metodu, která umožnila rozeznávat různé druhy tuků, tzv. papírovou chromatografii. Do té nebylo ani možné určit, zda je tuk nasycený či nenasycený nebo jestli je to takzvaný trans tuk, tedy tepelně a/i chemicky opracovaná mastná kyselina. Při svých výzkumech zjistila, že právě nenasycené mastné kyseliny v přirozené, neboli cis formě spolu s bílkovinou, která obsahuje aminokyseliny, jež obsahují síru (např. cystein), hrají tu nejdůležitější roli v buněčném dýchání a závisí na nich zdraví lidského organizmu. Tuky jsou totiž spolu s fosfáty hlavními stavebními kameny buněčné membrány i membrány mitochondrií. Kvalita a složení těchto fosfolipidů je rozhodující pro správné fungování buněčné membrány a jejích receptorů i membrán mitochondrií. Mitochondrie jsou vlastně malé „továrničky“ pro výrobu energie potřebné pro zajištění všech funkcí buňky čili celého organizmu. Tomuto cíli je podřízena celá struktura mitochondrií a jejich enzymové vybavení. Při oxidaci dochází k přenosu elektronů přes mitochondriální membránu a postupně se uvolňující energie je fixována ve formě adenosintrifosfátu (ATP = nukleoid, tzn. základní kámen DNA a RNA, buňky ho vyrábí právě z kyslíku), který je univerzálním poskytovatelem energie pro všechny buněčné pochody. Protože mitochondrie při své činnosti spotřebovávají kyslík, a naopak uvolňují oxid uhličitý, byl celý proces označen jako buněčné dýchání. Jednoduše řečeno: při tzv. biologické oxidaci vzniká z živin a kyslíku energie a voda. Je-li funkce těchto membrán v důsledku konzumace špatných tuků narušena, je narušena celá funkce buňky a tím i celého organizmu.

Paní Dr. Johanna Budwig tedy svojí prací navázala na výzkumy Dr. Otto Heinricha Warburga (1883–1970), který v r. 1924 zjistil, že rakovinové buňky se od zdravých liší tím, jakým způsobem získávají energii. Normálně buňky získávají energii spalováním kyslíku v mitochondriích. Každá buňka obsahuje cca 500–5000 mitochondrií. Nejvíce je jich v buňkách, které mají největší spotřebu energie, to znamená nervové, smyslové a svalové buňky, buňky srdce a vajíčka. Mitochondrie jsou velice citlivé na jedy z životního prostředí, těžké kovy, nedostatek kyslíku a živin, jedy obsažené v chemických lécích, na určité dodatkové látky ve stravě a psychický stres. Všechny tyto faktory vedou ke snížení napětí buněčné membrány, k překyselení organizmu a vzniku volných radikálů. To způsobuje poškození buněčného dýchání. Především cytostatika, pro buňky ty největší jedy, mitochondrie silně ničí a tím zhoršují problém pacientů s rakovinou. Při poškození mitochondrií již tyto nejsou schopny správného buněčného dýchání, a přepnou proto na jiný způsob získávání kyslíku, na kvašení. Objevem cytochromoxidázy – Warburgův ferment – Otto Warburg rozluštil mechanizmus dýchání buněk a r. 1931 za to obdržel Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii. Tyto poznatky nejsou, bohužel a k velké škodě pacientů, používány v „moderní medicíně“, přestože po 80 letech byly potvrzeny (viz studie v biologickém odborném časopise Journal of Biological Chemistry).

Dr. Warburg zjistil, že při Warburgově fermentu, resp. cytochromoxidáze, hrají při nedostatečném příjmu kyslíku (dechový ferment kvašení) a při kyslíkové utilizaci (využití v živém substrátu) roli nějaké tuky, ale nepodařilo se mu zjistit jaké.

 

To dokázala až Dr. Budwig tím, že objevila „protihráče“ síru obsahující bílkovinové vazby sulfhydrylové skupiny, která je prokazatelně obsažena ve všech dýchajících tkáních, a tak dokončila  to, co začal Dr. Otto Warburg. Tímto protihráčem je právě nenasycená mastná kyselina v cis formě, ideálně kvalitní lněný olej. Ten obsahuje ve svých dvojných vazbách hodně energie ve formě elektronového oblaku, a je tedy velice důležitý pro buněčné dýchání. Jeho konzumace v kombinaci s bílkovinou obsahující aminokyseliny, v nichž je obsažena síra, je jedním z nejdůležitějších faktorů působících na naše zdraví. Právě tyto aminokyseliny (v odtučněném tvarohu) způsobí, že energie projde i do těch nejtenčích kapilár.

Lněný olej obsahuje nenasycenou omega-3 kyselinu linolenovou (cca 60 % ) a nenasycenou omega-6 kyselinu linolovou. Aby byl lněný olej kvalitní, musí být semínka samozřejmě za studena lisovaná, měla by pocházet z evropského, pokud možno ekologického zemědělství, musí být dodržována pravidla správného skladování a transportu (temno, permanentní chladicí řetězec od zpracování přes skladování až po transport k zákazníkovi, ochrana před kyslíkem, tmavé skleněné lahve) i konzumace. Jinak dochází k rychlé oxidaci, tedy ztrátě elektronů a jejich energie, která je pro nás tak důležitá, mohou dokonce vznikat transmastné kyseliny. Dobrý lněný olej by neměl mít záruční dobu delší než 3 měsíce a po otevření lahve by neměl být hořký.

Jestliže jsou v naší stravě na úkor nenasycených mastných kyselin v cis (přirozeném) stavu obsaženy transmastné kyseliny v jakékoli formě (margaríny, rafinované oleje na smažení, průmyslově zpracované rostlinné oleje v pečivu, hotových omáčkách a polévkách, sušenkách, tyčinkách, polevách, v pražených semínkách a ořeších, tedy veškeré rostlinné oleje, které prošly tepelnou úpravou jak při průmyslové výrobě potravin, tak doma na pánvi či při pečení a smažení), dochází k deformaci a nesprávnému fungování buněčných a mitochondrických membrán, a tedy k narušení buněčného dýchání. To je příčinou nedostatku energie v celém systému „člověk“ a tento nedostatek energie se za určitou dobu projeví ve formě civilizačních nemocí včetně rakoviny.          Z pohledu olejovo-bílkovinové stravy stojí  tedy za zdravotními problémy nesprávný přenos energie (elektronů) v buňce.

Mimochodem, paní Dr. Budwig nebyla s těmito názory osamocena. Stejný názor na tuto problematiku mělo mnoho lékařů z USA, Evropy i Asie. Byli to např. Dr. Seeger (1903-1991),vědec zabývající se celý život výzkumem  rakoviny, nebo Dr. Robert E. Willner z Miami, či Dr. Roehm z Floridy. Ten v roce 1990 napsal článek o tom, že byl zprvu k účinkům olejovo-bílkovinové stravy velice skeptický, ale postupně se přesvědčil, že tato výživová terapie je schona rakovinu vyléčit.

Co se týče onkologických onemocnění, dlouhodobý nedostatek energie vede k tomu, že buňky nemohou dokončit proces buněčného dělení a buněčné smrti a zůstanou „na půli cesty mezi životem a smrtí“. To znamená, že v určité fázi dělení, ve které jsou původní a nově vznikající buňka ještě spojeny, se dělící proces zastaví, buňky se neoddělí a stará buňka nemůže odumřít. Stane-li se to na určitém místě postupně miliardám buněk, vznikne seskupení napůl rozdělených buněk, které nazýváme nádorem. Léčba paní dr. Budwig se zakládá na tom, že pacientovi se pomocí olejovo-bílkovinové stravy a dalších opatření dodá energie, kterou napůl rozdělené, tedy rakovinové buňky použijí k dokončení procesů dělení a buněčné smrti. Nádor se na počátku trochu zvětší, ale pak po určité době mizí. Zde záleží na tom, v jakém orgánu se nádor nachází a také na tom, jak přesně pacient olejovo-bílkovinovou stravu dodržuje.

Léčba olejovo-bílkovinovou stravou je tedy pravý opak toho, co se děje při ozařování a chemoterapii. Tyto metody mají jediný cíl: buňku zabít. Bohužel stále není možné zacílit pouze na rakovinové buňky, aniž by nebyly ničeny či poškozovány buňky zdravé. Toho dlouhodobě nedosahuje ani tzv. cílená nebo biologická léčba a problémy s trvalými či dočasnými vedlejšími účinky a s nově vznikajícími nádory jsou toho důkazem.

Dr. Budwig je známá svými úspěchy v léčbě nemocných rakovinou pomocí systému olejovo-bílkovinové stravy na celém světě. Přesvědčena o správnosti svých vědeckých poznatků, úspěšně se věnovala pacientům, kteří za ní jezdili ze všech částí světa skoro půl století. Více než 50 % jejích pacientů byli lékaři a jejich příbuzní, kteří dobře věděli, na koho se s tak vážnou nemocí obrátit.

Její olejovo-bílkovinová strava je jednoduchý, ucelený systém, který se věnuje nejenom stravování, ale všem složkám každodenního života. Přitom je docela nenáročný a při troše cviku se dodržuje velice snadno a bez větší námahy. Je však třeba držet se vždy originálu a nic neměnit. Jen tak olejovo-bílkovinová strava funguje.

 

Nejdůležitější je, používat správní ingredience na olejovo-tvarohový krém: kvalitní, za studena lisovaný lněný olej s obsahem kyseliny linolenové (omega3) nejméně 60%, netučný bio tvaroh, čerstvé nebo pouze pasterované mléko, kvalitní med, pokud možno bio ovoce a ochucující látky (skořice, vanilka, citronová štáva, ořechy)

Knihy této výjimečné ženy mají dnes v knihovně nejen lidé, kteří se díky její olejovo- bílkovinové stravě uzdravili, ale např. i vrcholoví sportovci nebo studenti a lidé na vedoucích místech, kteří díky ní získávají velké množství energie. Znalosti Dr. Budwig o životně důležitých tucích a jejich významu pro onkologicky nemocné byly nesmírné. Její učení a výroky byly a jsou dodnes – ať už z jakýchkoli důvodů – často znevažovány, narážely a stále narážejí na kritiku a odpor zastánců většinového mínění.

Aplikace originálu její olejovo-bílkovinové stravy není přínosem pouze v případech léčby rakoviny, ale je úspěšná i při léčbě civilizačních chorob, jako jsou onemocnění kardiovaskulárního systému, astma, alergie, onemocnění žaludku a celého trávicího traktu, cukrovka, migréna, revmatická onemocnění, stavy chronické bolesti, deprese a mnoho dalších. Tato strava je tak  ideální prevencí proti civilizačním nemocem.

Celá problematika je samozřejmě ještě složitější, výše uvedené jsou pouze základní informace.

Moje osobní zkušenost s olejovo-bílkovinovou stravou: Se jmény Dr. Johanna Budwig a Lothar Hirneise (jediný žák a spolupracovník paní Dr. Johanny Budwig, učitel originální podoby olejovo-bílkovinové stravy a celosvětově uznávaný specialista na alternativní způsoby léčení rakoviny) jsem se čistě „náhodou“ setkala na internetu asi před třemi lety. Měla jsem za sebou velice těžké životní období. Fyzicky i psychicky jsem byla v dost špatném stavu, těžko jsem vyšla do třetího patra, byla jsem stále unavená, měla jsem nekvalitní vlasy, nehezkou barvu pokožky..., převládaly u mě pocity beznaděje a smutku. Vůbec jsem si nedovedla představit, že budu ještě někdy schopná radovat se ze života. Objednala jsem si knihu paní Dr. Budwig a Lothara Hirneiseho Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy a vyzkoušela základní recept na snídaňové mysli, přestože tvaroh ani lněný olej nikdy nepatřily k mým oblíbeným potravinám. První den mi müsli připadalo docela zvláštní, ale snědla jsem ho. Druhý den mi již docela chutnalo. Od třetího dne (a již to budou tři roky) jsem se na této snídani stala přímo závislou. Začala jsem se řídit dalšími radami uvedenými v knize, a přestože jsem olejovo-bílkovinovou stravu nedodržovala striktně, začala jsem na sobě brzy pociťovat pomalé, ale jisté změny k lepšímu jak po stránce tělesné, tak po stránce duševní. Cítím příval energie a elánu. Ve svých 55 letech běhám jako srnka (smajlík). Přihlásila jsem se ke studiu, jež nabízí Lothar Hirneise, abych získala znalosti týkající se vzniku onkologických onemocnění a možností jejich léčby i znalosti týkající se olejovo-bílkovinové stravy. Po dvou letech jsem studium úspěšně zakončila zkouškou z komplexního poradenství pro onkologická onemocnění a zkouškou ze znalostí o originální olejovo-bílkovinové stravě. To, co pan Hirneise ví o rakovině a všeobecně o lidském těle, je prostě fenomenální. Požádala jsem ho proto, zda mohu knihu Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy a knihu paní Dr. Johanny Budwig Rakovina – problém a řešení přeložit do českého jazyka, a on svolil. Tak se cenné informace v nich obsažené mohou dostat i k českým čtenářům.

Věřím, že tyto knihy budou pro všechny velice přínosné, a z celého srdce vám přeji hodně zdraví.

 

Mgr. Helena Cmurová, Plzeň

odborná poradkyně olejovo-bílkovinové stravy a komplexního přístupu k léčbě rakoviny

tel.. 603 782 798

 

Základní recept na snídaňové müsli paní Dr. Budwig a možnost objednat knihy najdete na

www.rakovina-komplexni-poradensvi.cz

www.olejovo-bilkovinova-strava.cz

www.dr-johanna-budwig.cz

 

 

……………………………………………………………………………………………………………

DIETA S LNĚNÝM OLEJEM

Původní dietu s olejem z lněných semen sestavila Dr. J. Budwig již v roce 1951. V roce 1990 ji znovu přezkoumal MUDr. Dan C. Roehm, FACP (onkolog a bývalý kardiolog), který pak ve své zprávě napsal: „Tato sestava představuje daleko nejúspěšnější protirakovinnou dietu na světě.“

Dr. Budwig vždy říkala, že její dieta nabízí obojí: prevenci i léčbu.

Nedostatek linolových kyselin (běžný při našem způsobu stravování) je odpovědný za produkci oxidázy, která indukuje růst rakovinových nádorů a stává se příčinou mnoha dalších chronických onemocnění. Prospěšné fermenty jsou ničeny teplem nebo přehřátím zničenými tuky v potravě, nitráty užívanými při konzervování masa, atd.

 

Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité zelenině, jako například pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu.

Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaty s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování.

 

Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem kyseliny linolové, například z lněného semínka, slunečnice, máku, vlašského ořechu i obilí.

Tyto oleje by ale měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají opačný účinek a způsobí více zla než užitku.

Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej, plus lněné semeno, které musí být čerstvě rozemleté. Uhlohydráty obsahují přírodní cukr, a proto jsou do této diety zahrnuty například i datle, fíky, hrušky, jablka a hrozny. Prospěšný je i nerafinovaný přírodní med.

 

Člověk potřebuje denně asi 120 g tvarohu, dobře smíseného se 40 g lněného oleje a ušlehaného v mixéru nebo šlehači. Směs lze osladit medem nebo jinou přírodní příchutí. Může se přidat i čerstvé ovoce. Každé ráno by měly být vypity 2 plné lžíce čerstvě rozemletého lněného oleje ve vlažném podmáslí či jogurtu.

 

Uvedená dieta je indikována pro všechny druhy chronických onemocnění, obzvláště při srdečních onemocněních (koronální trombózy), poruchách žlučníku, cukrovce, artritidě a zhoubném nádoru. Zlepší se i oslabený sluch a zrak. Je to ideální výživa pro děti a mladistvé.

 

„To, co Dr. Johanna Budwig k mé počáteční nedůvěře demonstrovala, a co mne poslední dobou vede k dokonalému uspokojení v mé vlastní praxi, znamená: RAKOVINA JE SNADNO VYLÉČITELNÁ, léčba představuje dietní životní styl a odezva je okamžitá – rakovinová buňka je oslabená a bezbranná. Bod biochemického zhroucení, který identifikovala už v roce 1951, je výslovně přesný in vitro (ve zkumavce), právě tak, jako v reálném živém organismu…„ (Roehm, „Townsend Letter for Doctors", Červenec 1990).

 

 

……………………………………………………………………………………………………………

Závěrečné poznámky Dr. Roehma

„Přál bych si, aby všichni moji pacienti měli doktorát z biochemie a kvantové fyziky, aby si uvědomili s jak svrchovanou odborností byla tato dieta připravena. To je zázrak." Přísada šampaňského umožňující snadné vstřebávání dokáže postavit opět na nohy i někoho, kdo je téměř na smrtelné posteli. Klystýr proti zácpě z 250 ml lněného oleje je další cestou jak získat výbornou životní podporu dodáním na elektrony bohatého oleje do těla. Může být aplikován také na pokožku pro transdermální vstřebání.

Budete muset stále držet tuto dietu po dobrých 5 let, a pak váš nádor možná úplně zmizí. U lidí, kteří porušili pravidla, jak píše Dr. Budwig (jedli například konzervované maso (salámy), cukrovinky atd.) se občas projevilo rapidní zhoršení a už nemohli být zachráněni, když se vrátili zpět ke svým radovánkám (bon-bon v tomto případě znamená pá-pá!).

V roce 1967 řekla Dr. Budwig při rozhovoru v jihoněmeckém rozhlase následující větu, povzbuzující její možné budoucí pacienty po neúspěšných operacích a ozařovacích "terapiích": „Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90% případů."

"Nikdy to nebylo popíráno, ale tyto znalosti potřebovaly hodně dlouho, než se dostaly na druhou stranu oceánu. Rakovinová léčba může být prostinká a velmi úspěšná, jakmile jednou víte, jak na to. Zájmy rakovinového průmyslu však vyžadují, abyste to nevěděli. Může někdo z vás, jenž trpí touto chorobou (včetně vaší rodiny a přátel) odpustit ničemům, kteří tuto prostou informaci udržovali mimo váš dosah po tak dlouhou dobu? (podepsán) MUDr. Dan C. Roehm, FACP.

 

Několik důležitých poznámek

Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Proto se používá v malířství. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto musí být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak jen je to možné a stabilizovat proteinem (SPREAD, atd.) ihned po otevření láhve.

Lze také použít lněná semena, která musí být rozdrcena v mixéru nebo rozemleta v mlýnku na kávu. Potřebujete třikrát větší množství semen, abyste získali ekvivalentní množství oleje. Semena jsou vysoce kalorická, takže někdo může snadno přibýt na váze. Semena mají rovněž vysoký obsah rozpustné vlákniny, takže společně s kapalinou mají sklon vytvořit tuhnoucí "rosol". Čerstvě rozdrcená semena přidaná do müsli a ihned konzumovaná mají vynikající chuť.

Ed McCabe ("Oxygen Terapies", str. 85,) píše o funkcích základních mastných kyselin: Červené krvinky odevzdávají v plicích kysličník uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám "přitahován rezonancí" pí-elektronové" oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi "dýchacími enzymy", a to je základem buněčné oxidace.

"Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé jedlé tuky, nebo fritované potraviny protože narušují proces okysličování. Vyvarujte se produktů, jimž se říká "hydrogenované".

"Měli bychom jíst stravu bohatou na základní, uměle nenasycené mastné kyseliny, podporující okysličení. Vyskytují se v přírodním karotenu, šafránu a v oleji ze lněných semínek."

Některé tuky jsou zázračně zdravé, jiné ne!

Každá buňka v našem těle potřebuje tuky pro různé účely. Například buněčná membrána se skládá z tuků a jisté tuky jsou proto životně důležité pro buněčné funkce. Známe "prospěšné" a "škodlivé" druhy tuků.

Nasycené tuky, jako margarín, jsou považovány za zdraví škodlivé, protože mohou zvednout hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce, mozkové mrtvice, rakoviny a cukrovky. Avšak jisté druhy tuků, známé jako esenciální mastné kyseliny, se chovají úplně jinak a mohou vyvolat opačný efekt. Mastné kyseliny, jak naznačuje jejich jméno, jsou naši přátelé. A v případě lněného oleje jde o přímo zázračný posilovač zdraví.

 

Co je ve lněném oleji?

  • Mastné kyseliny OMEGA – 3: lněná semena a lněný olej (vyráběný lisováním za studena) jsou vůbec nejbohatším rostlinným zdrojem mastných kyselin typu omega-3, nejzdravějšího druhu tuku, který můžeme jíst. Mastné kyseliny omega-3 jsou éterické oleje, jež naše tělo potřebuje pro správnou funkci. Opakem jsou mastné kyseliny typu omega-6. Nicméně, naše strava jich obsahuje přespříliš.

Nejlepší poměr těchto tuků ve stravě je 4:1 neboli čtyřikrát více omega-3 než omega-6. Západní jídelníček však obsahuje mnoho omega-6 a velmi málo omega-3. Vědecké a lékařské společenství odhaduje, že například Američané konzumují až pětinásobek mastných kyselin typu omega-6. Jinými slovy, Američané konzumují stravu v poměru 20:1 v neprospěch mastných kyselin omega-3. To je jeden z důvodů, proč trpí tolika chronickými poruchami, souvisejícími s vysoce tučnou stravou.

  • Lignany:  len je rovněž nejbohatším zdrojem rostlinných chemikálií s antivirovými, fungicidními, baktericidními a protirakovinovými vlastnostmi, jimž se říká lignany. Lněné semínko bsauje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava. Jenže při lisování je z něj zhruba 98% lignanů odstraněno. Někteří výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale mnozí ne. Kontrolujte etikety - nejzdravější je užívání oleje, do něhož byly lignany opět vráceny.

  • Vláknina: lněná semena jsou rovněž výborným zdrojem potravinových vláknin. Vlákniny jsou důležité pro správnou činnost střev. Studie zjistily, že strava bohatá na vlákniny pomáhá snížit riziko karcinomu tlustého střeva i četných jiných onemocnění.

Působení lnu:

  • Kardiovaskulární choroby - infarkty a mozkové mrtvice jsou v západním světě častou příčinou úmrtí. Strava, kouření a nedostatek pohybu představují známé rizikové faktory. Bylo zjištěno, že mastné kyseliny omega-3 ve lnu snižují riziko infarktů a mozkových mrtvic hned několika způsoby. Len snižuje krevní tlak, rozšiřuje krevní cesty a zlepšuje jejich elastičnost a průchodnost krevního toku. Len kromě toho snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšuje množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu (LDL) klesá, a napomáhá prevenci aktivace krevních destiček, což jinak může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím nebo nepravidelnému srdečnímu tepu.

  • Protizánětlivé působení - mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.

  • Revmatické záněty - četné studie shodně potvrzují, že len u pacientů s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela opustit nesteroidní protizánětové léčby, které mohou mít řadu vedlejších účinků. Studie publikovaná v Journal of Biological Chemistry v roce 2000 ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.

  • Rakovina tlustého střeva, prsu a pokožky - mastné kyseliny omega-3 i lignany mají protirakovinové účinky. V laboratořích byly objeveny zvířecí mastné kyseliny omega-3 zmenšující počet a velikost tumorů. Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin typu omega-3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a pokožky. Lillian Thompsonová na University of Toronto zkoumala ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy pak denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semena. Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny. Když byl nakonec při operaci tumor odstraněn, bylo zjištěno, že se výrazně zmenšil. Součást ochrany před rakovinou prsu se řídí myšlenkou, že len je schopen upravit hladinu estrogenu. Nepřekvapuje, že u žen užívajících len, byla zjištěna větší pravidelnost menstruačního cyklu.

  • Energetická rovnováha - lidé užívající len nezřídka pociťují zvýšenou energii a vitalitu. Výsledky výzkumu podporující tuto skutečnost předkládají dobré vysvětlení. Mastné kyseliny omega-3 mají vliv na interpretaci genů řídících metabolizmus mastných kyselin a glukózy, což přímo souvisí s produkcí energie.

  • Další působení - pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu 2 a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčině slepoty v pokročilém věku) a může vám také pomoci zhubnout.

Len - jak a kolik ho užívat?

Běžně doporučovaná dávka oleje z lněných semínek je 1-2 polévkové lžíce denně. Můžete užívat olej přímo, přidávat ho do džusů i do salátů. Nezahřívejte ho, protože teplo ničí jeho hojivé vlastnosti. Doporučuje se jen koupě čerstvého, za studena lisovaného čistého potravinářského oleje. Musí se skladovat chlazený.

Lněná semena nemohou být strávena vcelku. Musíte je napřed rozdrtit. Rozemelte je v malém mlýnku na kávu a pak posypávejte jemným práškem zeleninu, přidávejte ho do čerstvě vylisovaných šťáv a džusů nebo pečte v chlebu a vdolečcích. Doporučují se dvě až tři polévkové lžíce lněných semen denně. Pamatujte, lignany jsou při zpracování oleje odstraněny, ale některé společnosti je přidávají zpět. Nezapomeňte kontrolovat etiketu. Chcete-li využít všech hojivých sil lnu, jezte obojí, semeno i olej.

Jídlo je lék

Staré řecké přísloví říká: "Nechť jídlo je vaším lékem a léky vaší potravou." Je málo jídel, o nichž by to platilo více než o maličkém, ale suverénně úžasném pozoruhodně mnohonásobně talentovaném a velkolepém lněném semínku.

Dobré jídlo je vhodnou prevencí, protože správná jídla jsou opravdu léčivá. Lněné semínko je dokonalý příklad toho, kolik léčivých sil lze nalézt v prosté stravě, kterou jíte každý den.

Pro lékaře je těžké vymyslet lepší léčivé jídlo než len, a to je důvod, proč ho jídám pravidelně, a proč ho jako lékař vřele doporučuji svým pacientům, přátelům a rodině. Jím rozemletá semena a užívám vysoce kvalitní lněný olej. Prastará lněná semena jsou moderní superstrava. Výživná, dobře prozkoumaná, laciná, snadno připravitelná a má fenomenální zdravotní účinky.

Lněné semeno a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví.

Omega - 3 reguluje mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Zde jsou některé klíčové oblasti působení:

  • kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech, očích
  • kontrola a upravování zánětů a otoků (jsou silně protizánětlivé)
  • zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následně řízení hormonů k cílovým buňkám
  • zprostředkování imunní odezvy (a autoimunity)
  • úprava nervových přenosů ovlivňujících náladu, poruchy emocí a pozornosti (ADD/ADHD, deprese, mentální - choroby, nutkavé stavy a tak dále)
  • regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost a potěšení ze sexu)
  • rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty
  • regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
  • tvoří podstatnou primární část buněčné membrány
  • udržují pružnost a pevnost buněčné membrány
  • řídí vtok a výtok substancí do a z buněk
  • tvarují strukturu pleti a vlasů
  • regulace rychlosti, s níž se dělí buňky (mitóza)
  • jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku od červených krvinek do tělesné tkáně
  • regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
  • jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny
  • plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly.

(zdroj :WM magazín)

 

Zajímavé postřehy (moje poznámky) z knihy Lněný olej od Dr. Budwig:

Proč jsou tuky tak důležité? Pozorovacími studiemi srdečního infarktu nebyla zjištěna žádná anatomická anomálie – kromě pevného tuku, který obklopoval srdeční sval a omezoval jeho činnost. Srdeční sval za normálních podmínek žádný tuk neobsahuje. U revmatických chorob existuje pouze jediný faktor, který odlišuje nemocné svaly od zdravých – a tím je izolovaný tuk.

Metabolizmus tuků natolik ovlivňuje životní funkce těla, každý jednotlivý orgán – prostě život sám, včetně tvorby života nového – že se člověk bez nenasycených tuků nedokáže obejít. Je tedy zapotřebí změnit metody zpracování tuků, které se v dobré víře snaží prodloužit jejich trvanlivost a ničí přitom některé důležité tukové složky.

 

Každý člověk, který má problémy s játry nebo se žlučníkem, velmi dobře ví, jaké stavy u něho konzumace tuku vyvolá (proto lékaři nařizují jíst tuků méně, neboť se zjistilo, že ho pacient nedokáže strávit). Když však tento člověk dostane některé z prospěšných tuků (tedy tuky vysoce nenasycené), žádné problémy nemá. Nejvhodnější jsou trojnenasycené tuky lněného oleje smíchané s látkou, která je snadno rozpouští, např. s tvarohem.

 

Běžné metody konzervace potravin používají látky zabraňující oxidaci, které celý proces spalování potravy znemožňují. Většinu konzervačních látek lze označit za dýchací jedy, neboť blokují spalování tuku – jeho interakci s kyslíkem. Když potom pacient dostane tuky, které dýchání aktivují, a přestane přijímat dýchací jedy v konzervačních látkách, často se uzdraví i přesto, že ho v nemocnici označili za beznadějný případ.

 

Vzájemné působení bílkovin a nenasycených, povrchově aktivních tuků je velmi důležité pro tvorbu hlenů a sekretů žláz. Vysychání sliznic je dnes velmi rozšířený problém a bývá zdrojem mnoha obtíží. Dodáním nenasycených tuků se tento problém dá snadno napravit. Tuky, které  jsou tělu cizí, blokují v jemných žlázách, kapilárách a filtračních stanicích metabolizmus jiných tuků. Proto je třeba se vyhýbat tukům ztuženým a za horka zpracovaným. Základním problémem diabetu je ve skutečnosti porucha metabolizmu tuků, a ne přeměny cukru. Problém s asimilací cukru je až druhořadý.

 

U dětí s podprůměrným prospěchem se po úpravě jídelníčku školní známky zlepšily ne o jeden, ale hned o dva stupně !

 

Jakákoliv anomálie tukového metabolizmu ovlivňuje také funkci srdce…. Pokud je v krvi plno inertních a paralyzujících tuků, potom je srdce odmítne. Začnou se usazovat v koronárních cévách a poté i v celém svalu. Nenasycené tuky pak zároveň chybí i v krvi. Krev se v plicích špatně okysličuje a srdce musí hnát tělem stejné množství krve třikrát nebo čtyřikrát, aby se tkáně dostatečně zásobily kyslíkem. Dále se uvádí, že sítí nejjemnějších kapilár projdou pouze přírodní tuky. Pevné, inertní tuky se v krvi chovají jako překážka.

 

I dle testů na zvířatech bylo prokázáno, že zvířata, která se živila nasycenými tuky, vyspějí fyzicky mnohem dříve, naruší se i cyklus páření a rodí se více mrtvá a umírající mláďata.

 

Bipolarita elektrického pole mezi tukem a proteinem má tedy velký význam pro udržení struktury živého těla. Pokud konzumujeme ztužené tuky, jejichž náboj byl odstraněn, tato bipolarita mezi vysoce nenasycenými tuky a proteiny obsahujícími síru se zničí, neboť v elektrickém poli bude chybět protipól. Baterie bude prázdná. Je to jako s autobaterií – odstraníte-li jedno pole, energie nemůže proudit. Nenasycené tuky s bohatstvím elektronů jsou velice důležité, neboť naši baterii dokážou dobít. Symptomy vybité baterie jsou vždy spojené s nádory, rakovinou nebo nadměrným růstem buněk – tedy s myomy.

 

Sama autorka prohlašuje, že obvyklé nemocniční postupy při nádorových onemocněních nemoc obvykle jen zhoršují, urychlují smrt pacienta a u zdravých lidí rychle způsobují rakovinu.

 

Namleté semínko musí být čerstvě namleté, protože mastné kyseliny se během 10 až 15 minut zkazí! Jíst celé lněné semínko je ztráta peněz, protože tělo ho nedokáže využít! Pozor též na margaríny!

 

Často si beru z nemocnice onkologické pacienty v takovém stavu, kdy jim lékaři předpovídají pouze několik dnů života, někdy i jen několik hodin. Výsledky bývají i tady velmi dobré. Ze všeho nejdříve mi tito pacienti hlásí, že se jim znovu zaktivovaly základní funkce těla. V nemocnici už nemohli močit a střeva nepřinutili k pohybu, trpěly suchým kašlem bez hlenů a vše měli jakoby zablokované.“

 

Pokud se živíme stravou bohatou na elektrony, naše tělo správně funguje a  my se cítíme lehce. Doporučuje její „olejovo-bílkovinný potravinový plán“ a tvrdí, že se lidé potom cítí lehce … Jak je možné, že strava bohatá na elektrony člověka odlehčuje? Elektrony jsou tvořeny z lehké hmoty. Odebírají tíhu těžké hmotě, která nás táhne dolů. Elektrony mají velkou afinitu ke kyslíku – milují kyslík. Všechny konzervační procesy se tedy snaží tento lehký, aktivující sytém elektronové oxidace zničit. Takováto potrava sice dlouho vydrží, ale nedokáže už vyživovat! Pokusy na zvířatech a lidech ukázaly, že se při konzumaci konzervovaných tuků chudých na elektrony šestkrát zvýší příjem potravy! Lidský hlad po mase je pouze důkazem toho, že člověk ztratil cit pro správnou výživu. „Nezakazuji pacientům maso, ledaže by byli už jednou nohou v hrobě. Sama ale maso nejím.“ Přesto je lepší se masu vyhnout. Dává onkologickým pacientům prostou, přírodní stravu (oleje, bílkoviny, ovoce a zelenina), je třeba se pečlivě vyhýbat všem chemicky zpracovaným či konzervovaným potravinám a pobývat na čerstvém vzduchu s využítím léčivé moci Slunce.

 

Jak taková strava vypadá? Můj „olejovo-bílkovinový potravinový plán“ obsahuje oleje bohaté na elektrony, oleje ze semen a zdravé bílkoviny, které v kombinaci s oleji dokážou aktivovat vitální funkce organizmu. Navíc tento potravinový plán obsahuje velké množství čerstvé zeleniny a ovoce.

 

Zajímavý výsledek jednoho testu: Pokud zvířata vdechovala relativně velké množství cigaretového kouře, tzn. benzopyrinu, bylo dokázáno, že se u nich projeví rakovina. V paralelním testu dostávala zvířata lněné semínko nebo olej ze lněného semínka a neonemocněla. Proto je dnes strava bohatá na elektrony důležitější než kdy předtím, protože dokáže mnoho jedů kompenzovat.

 

Též zajímavý postřeh: Čím vyvinutější živočich nebo rostlina, tím více elektronů se nachází v jeho molekulách. Nedostatek elektronů tedy ze všech živočichů nejhůře snáší člověk. S vývojovou úrovní živočicha se navíc zvyšují nebezpečné účinky pesticidů. Příklad: pokud drozd sezobne červa, který má v těle vysokou koncentraci DDT, drozd zemře, přestože červ s touto koncentrací přežíval. Insekticidy použité v lesích se více než ve vodě kumulují v planktonu a více než v planktonu v rybách. Pokud takovouto rybu chytí pták, zemře. Čím vyšší je vývojový stupeň daného tvora, tím je jeho organizmus citlivější. Škodlivým účinkem chemikálií tedy nejvíce trpí člověk.

 

Sluneční paprsky jsou v harmonii s lidmi. Ne náhodou máme slunce tak rádi. Rezonance naší biologické hmoty je natolik uzpůsobená pro příjem sluneční energie, že podle slova fyziků a kvantových biologů, kteří se touto širokou oblastí zabývají, není na Zemi nic, co by mělo vyšší koncentraci fotonů sluneční energie než člověk. Tato koncentrace se zvyšuje, pokud jíme potravu, jejíž elektrony přitahují elektromagnetické vlnění slunečních paprsků – fotonů. Velké množství takovýchto elektronů se stejnou vlnovou délkou jako sluneční energie se nachází například v olejích nejrůznějších semen. Sluneční energii dokážeme skladovat a tělo může z této elektronové zásobárny kdykoliv čerpat. Pokud je prázdná, člověk se cítí podrážděný, unavený a jeho končetiny jsou těžké. Přírodní oleje nám však tuto zásobárnu pomohou doplnit, neboť nám svými elektrony umožní sluneční energii vstřebávat.

 

Onkologie a záření: Organizmus má něco jako filtrační systém oddělující vhodné a nevhodné záření. Pokud je tělo vystaveno příliš velkému množství nevhodné radiace, vznikají popáleniny. Tyto nebiologické, nevhodné paprsky živý organismus pouze poškozují. Vzhledem k fyzikální podstatě tohoto záření jsou marné všechny pokusy lékařů ošetřovat radiací pouze oblast nádoru. Tyto paprsky totiž nerezonují s vlnovými frekvencemi biologických elektronů našeho těla. Tyto černé paprsky by se v terapii živého organismu neměly vůbec používat.

Též bylo vědecky dokázáno, že každý chirurgický zásah v případě rakoviny přispívá k rychlejší tvorbě metastáz a zhoršuje konec. Nelze jej tedy dále doporučovat.

 

„Často jsem byla předvolána k soudu, pokaždé na návrh některé z lékařských komor. Vždy jsem v těchto sporech vyhrála.“ (Dr. J. Budwig)